În acest articol o sa prezint câteva sfaturi pentru a ajunge la primul client din cariera voastra de freelanceri.
Acest articol este dedicat în special freelancerilor ce sunt relativ noi si la început de drum.
Sper sa va ajute!
1. Începeti cu proiecte personale
Primul sfat nu este depre cautarea primului client ci mai degraba pentru pregatirea personala pentru momentul mult asteptat. Daca nu ati realizat nici o lucrare înainte, poate fi destul de frustrant când un client îti cere sa faci ceva ceea ce nu stii. Realizând câteva proiecte personale este un lucru extrem de folositor deoarece poti experimenta diverse medii si limbaje si îti poti permite sa gresesti. Cu experienta unor proiecte personale în spate o sa te simti mult mai pregatit atunci când este vorba de un proiect pentru un client.
Proiectele personale te ajuta deasemeni când un potential client te întreaba cam ce poti tu sa faci. Unii designeri au câstigat foarte mult, ca imagine, cu ajutorul proiectelor personale. Acest lucru este mai greu totusi pentru designerii începatori.
2. Strânge-ti lucrarile într-un mic portofoliu
Când vei strânge mai multi clienti portofoliul tau va fi din ce în ce mai important dar pâna atunci, potentialii clienti or sa doreasca sa vada câteva exemple din lucrarile tale. Daca aveti de gând sa lucrati freelancer mult timp este recomandat sa va faceti un site de portofoliu care, cu timpul, sa-l actualizati cu noi lucrari. Pe scurt, site-urile de portofoliu contin exemple de lucrari, descrierea serviciilor oferite, câteva date despre tine si o modalitate de contact.
3. Da zvon în familie si în grupul de prieteni
Majoritatea freelancerilor îsi fac primii clienti din cercurile de prieteni sau din familie, respectiv persoane pe care le cunosti deja. Aceste persoane sunt adesea de acord sa lucreze cu un web designer nou sau nexperimentat. Oricum nu întotdeauna e recomandat sa faci afaceri cu oamenii din familie si/sau grupul de prieteni…asta este o alta discutie care probabil o voi aborda în alt articol.
Daca aveti cunostinte în mediul online, freelanceri deja lansati, îi puteti contacta pentru lucrari. Chiar daca nu o sa fiti platiti pe masura asteptarilor va puteti dezvolta portofoliul cu noi lucrari care probabil pe viitor vor atrage clienti.
4. Abordeaza organizatiile în care esti implicat
Majoritatea oamenilor sunt implicati în mici, sau mari, organizatii/asociatii. Indiferent de tipul de organizatie/asociatie, în special cele mici si la început de drum, pot fi un loc bun de plecare deoarece au nevoie de servicii de acest gen. În majoritatea cazurilor probabil nu vor avea fonduri pentru un proiect de web design, deci trebuie sa luati în calcul înca de la început aceasta varianta. Daca prioritatea ta este sa capeti experienta sau sa-ti maresti portofoliul atunci poti lua acest lucru contra unei sume mici de bani sau chiar gratis.
5. Organizatiile locale
În plus fata de orice asociatie în care esti implicat , exista probabil si alte organizatii locale care probabil au nevoie de serviciile tale. Din nou îti spun ca e posibil sa muncesti pe bani putini sau gratis chiar dar câstigi avantaj experienta si lucrare de adaugat la portofoliu.
6.Utilizati retele de socializare
Cum în ziua de azi foarte multi folosim retele de socializare si avem conturi pe Facebook, Twitter, HI5 si altele, acestea pot fi un mijloc de a-ti face publica ocupatia. Completeaza-ti profilul si scrie ce faci, un link catre portofoliu eventual. Îti poti gasi astfel primul client.
7. Utilizeaza site-urile de anunturi si forumurile
Poti începe prin postare de anunturi gratuite pe site-uri de astfel de gen. De asemeni, pe forumuri, poti gasi persoane interesate de astfel de servicii.
8. Ofera stimulente pentru cei ce te recomanda
Îti poti stimula prietenii daca te recomanda. Ofera câteva procente pentru fiecare client care este adus de un cunoscut. Prin acest intermediu vei afea parte de o promovare eficace ” din gura-n gura „ si poti capta atentia viitorilor clienti.
9. Asigura-te ca ai timp
Primele proiecte pentru clienti sunt foarte importante pentru experienta si portofoliul tau. Fii sigur ca daca te implici într-un proiect ai timp îndeajuns sa-ti dai toata silinta sa iasa ceva frumos si de calitate. Nu încerca sa mergi cu mai multe proiecte concomitent daca asta înseamna sa scazi din calitatea produsului finit.
10. Nu lua un proiect pentru care nu esti pregatit
Nu te implica într-un proiect pe care nu esti sigur ca îl vei duce la bun sfârsit. Daca nu esti pregatit sa respecti cerintele clientului mai bine îl refuzi. Va fi mult mai multumit cu un refuz decât cu o lucrare care este mult sub asteptarile si cerintele sale.
Care e povestea ta?
Daca esti web designer spune-ne sfatul tau si de ce nu si povestea primului tau client!