Sfaturi pentru a evita durerile de cap

durerile de cap

Voi încerca în articolul de mai jos să vă ofer câteva sfaturi pentru freelanceri, să evitaţi oarecum durerile de cap şi problemele.

Să lucrezi ca freelancer e tentant pentru multă lume în primul rând că nu ai orar determinat când trebuie să lucrezi, mai exact îţi faci singur programul. Oricum, cei care au ceva experienţă în freelancing pot confirma că acest ” job „ îţi dă de multe ori dureri, bătăi de cap şi stres că nu termini la timp lucrarea.

Mic cuprins

1. Stabilirea rezonabilă a timpului de lucru
2. Delimitează-ţi spaţiul de lucru
3. Preţul corect
4. Selectează-ţi clienţii
5. Ia proiecte care te interesează
6. Acordă prioritate pe termen lung relaţiilor cu clienţii
7. Nu accepta termenele limită nerealiste
8. Ia o vacanţă! Reîncarcă-ţi bateriile!
9. Colaborează
10. Fii ordonat! Planifică activitatea eficient.
11. Rezervă-ţi timp pentru proiectele personale
12. Sportul şi mişcarea fizică

1. Stabilirea rezonabilă a timpului de lucru

Unii dintre principalii factori ce-ţi dau dureri de cap este suprasolicitarea. Majoritatea freelancerilor, inclusiv eu, se luptă cu determinarea orarului de lucru şi al timpului distribuit pentru muncă. Este uşor să te lungeşti cu orele în faţa calculatorului atunci când lucrurile nu merg aşa cum trebuie. Desigur, există momente când termenele de predare ale lucrărilor te împing să lucrezi peste programul calculat de tine, dar aceste situaţii trebuiesc considerate excepţii.

Primul pas pentru evitarea durerilor de cap este calcularea unui program de lucru, eventual o planificare săptămânală a orelor pe care le vei petrece în faţa calculatorului şi le vei dedica lucrului. Liber profesioniştii preţuiesc ideea de libertate, de a lucra la ce oră vor, cât vor, dar în general asta duce la greşeala de a-ţi uita programul impus.

Înapoi la curprins↑

2. Delimitează-ţi spaţiu de lucru

La fel de important ca numărul de ore în care lucraţi este abilitatea de a obţine un spaţiu cât mai adecvat atunci când luaţi pauză sau sunteţi înafara programului de lucru. Una dintre problemele des întâlnite la freelanceri este aceea a spaţiului de muncă. Deseori spaţiu de muncă este acelaşi cu locul în care stă şi se relaxează, ceea ce este total ineficient. De preferat este să ai un spaţiu separat în casă, sau un birou, care să fie folosit pentru muncă. Dacă puteţi să ” închideţi ” acest spaţiu, să fiţi oarecum departe de spaţiu de muncă în timpul liber atunci vă veţi putea relaxa eficient şi nu veţi lăsa ca locul munca să interfereze cu viaţa personală zilnică.

Înapoi la curprins↑

3. Preţul corect

Crezi că preţul nu are nimic în comun cu orele muncite? Te înşeli. Dacă eşti în încercarea de aţi limita numărul de ore de lucru săptămânale, trebuie să-ţi evaluezi preţurile pentru a te asigura că nu eşti plătit mai puţin decât meriţi. Mulţi freelanceri tarifează mai puţin decât merită, fie intenţionat sau neintenţionat. Dacă îţi stabileşti preţuri prea mici o să observi că te vei forţa să lucrezi mai mult timp pentru aţi câştiga banii de care ai nevoie. Dacă poţi sălta preţurile dar să menţii acelaşi interes al clienţilor faţă de serviciile tale atunci poţi reduce numărul orelor de muncă.

Înapoi la curprins↑

4. Selectează-ţi clienţii

Nu fiecare client care te contactează pentru o viitoare colaborare se vor potrivi cu serviciile tale. Fă-ţi timp pentru a te gândi ce tipuri de clienţi sunt ideali pentru tine, cu ce tipuri de clienţi crezi că vei face treabă bună. Pe măsură ce avansezi într-o conversaţie cu un viitor potenţial client, încearcă să te gândeşti dacă se încadrează în cerinţele tale. Asigură-te că nu ratezi oportunităţi bune dacă eşti implicat în lucru cu clienţi nepotriviţi.

Nu-ţi fie teamă să-i  spui unui client că nu eşti omul potrivit pentru un proiect şi să-l trimiţi la alt designer.

Înapoi la curprins↑

5. Ia proiecte care te interesează

Deşi oarecum mă aştept ca la acest sfat să nu fiu pe aceiaşi lungime de undă cu unii freelanceri voi încerca să vă explic.

În timp ce-ţi evaluezi clienţii pentru a determina cu cine să lucrezi şi cu cine nu, încearcă să evaluezi şi proiectul în sine şi găseşte ceva ce se potriveşte şi cu interesele tale. Este inevitabil ca unele proiecte să vă intereseze mai mult, altele mai puţin, şi orice web designer este pasionat de ceva. Lucrând la un proiect ce te pasionează vei evita durerile de cap şi problemele, în plus va ieşi o lucrare reuşită ţinând cont că pe tot timpul proiectului eşti implicat şi nu te plictiseşti. Întotdeauna când faci ceva ce-ţi place depui suflet mai mult şi ca rezultat iese mult mai bine decât la un proiect pe care-l iei pentru simplul fapt că ai nevoie de bani. Nu este esenţial şi nu spune nimeni să iei NUMAI proiecte ce-ţi stârnesc interesul dar este de preferat.

Înapoi la curprins↑

6. Acordă prioritate pe termen lung relaţiilor cu clienţii

Unul dintre principalele cauze ale stresului, în cazul unui freelancer, este căutarea unui client nou. Încercaţi să vă păstraţi legăturile cu clienţii i-aţi avut! Convingeţi-i ca pe viitor să apeleze tot la voi! Păstrând relaţiile cu clienţii, sper că, vei scăpa de stresul căutării continue de clienţi noi. Nu trebuie înţeleasă greşit această idee. Nu trebuie să vă limitaţi la un număr predefinit de clienţi sau la un grup. Întotdeauna e bine să-ţi măreşti numărul de clienţi dar în acelaşi timp păstreazţ-i şi pe cei din trecut. În web design nu există domeniul trecut!

Înapoi la curprins↑

7. Nu accepta termenele limită nerealiste

O altă sursă majoră de stres pentre web designeri sunt nelipsitele termene limită. Datele şi termenele limită sunt inevitabile în domeniul webdesignului ( nu şi în toate proiectele ) şi aduc deseori dureri de cap DAR să nu uităm să privim şi ” partea plină a paharului ” : aceste termene ne determină să lucrăm la un proiect şi să-l aducem spre finalizare pe drumul cel bun. Dar atunci când deadline-urile se apropie rapid pot provoca stres şi bătăi de cap.

 

Deşi nu puteţi elimina deadline-urile, puteţi să faceţi o selecţie a acestora şi puteţi determina cât de realiste şi rezonabile sunt. Dacă veţi considera că un client impune un termen prea scurt al lucrării NU ACCEPTAŢI doar pentru a avea ceva de muncă. Veţi regreta probabil mai târziu. În schimb poţi încerca să explici clientului că durata de efectuare e prea scurtă şi în acelaşi timp să-i explici că va scădea calitatea serviciilor tale şi restul dezavantajelor unui deadline apropiat.

Un alt punct de vedere pe care trebuie să-l aveţi în vedere vis-a-vis de termenele limită, este acela de a anunţa clientul din timp despre informaţiile şi materialele de care aveţi nevoie. Eventual să-i oferiţi chiar voi un deadline acestuia privint strângerea lor.

Înapoi la curprins↑

8. Ia o vacanţă! Reîncarcă-ţi bateriile!

Timpul petrecut departe de muncă este necesar pentru a te încărca de energie şi forţe noi pentru muncă. În general freelancerii neglijează acest aspect deoarece acceptă orice proiect, încep să muncească oricând şi nu vor să le scadă veniturile temporar. Să-ţi iei o vacanţă, bine planificată, calculată şi organizată, nu ar trebui să-ţi influenţeze veniturile.

Înapoi la curprins↑

9. Colaborează

Dacă simţi că nu ai timp destul pentru a-ţi termina treaba, colaborează cu alţi freelanceri. Sunt o mulţime de căi pentru webdesigneri ca să colaboreze, însă trebuie să fii atent cu cine colaborezi fiindcă reputaţia ta este în joc. O formă bine-cunoscută de colaborare este transformarea PSD to HTML. Astfel vei avea mai mult timp pentru alte lucruri.

Ideal ar fi să-ţi faci o listă de colaboratori pe termen lung, oameni pe care să-i selecţionezi atent şi care vor face treabă bună.

Înapoi la curprins↑

10. Fii ordonat! Planifică activitatea eficient.

Eficienţa în munca zilnică este la fel de importantă ca stabilirea programului de lucru. Planificând timpul de lucru inefiecient vei observa că nu faci nimic cum ar trebui, eşti mai stresat şi lucrezi mai multe ore la acţiuni / proiecte ce normal necesitau un timp minim. Concentrează-te pe ordonarea timpului de lucru şi vei pierde mai puţin timp. Un prim pas important în ordonarea timpului este alcătuirea unei liste ” to-do „ în care să-ţi treci zilnic ce ai de făcut şi ce acţiuni au o importanţă majoră.

Înapoi la curprins↑

11. Rezervă-ţi timp pentru proiectele personale

O modalitate de a scăpa de stres este aceea de a lucra la proiectele tale personale astfel făcând o pauză plăcută. Această pauză o poţi folosi în scopuri precum: up-date la portofoliu personal, scriind un articol pe un blog,începând altfel de site-uri personale, lucrând după anumite tutoriale, alte activităţi.

Înapoi la curprins↑

12. Sportul şi mişcarea fizică

Ai grijă de corpul tău! Multe persoane nu iau în calcul că munca ce aduce stres şi oboseală psihică afectează în acelaşi timp şi corpul. Fă un efort şi încearcă să mănânci sănătos, să faci mişcare şi exerciţii fizice periodic şi o să vezi că vei reduce din stresul pe care-l ai la muncă. Privind din alt unghi, nu numai stresul va fi redus ci şi riscul întârzierii proiectelor. De ce? Pentru că în momentul în care faci exerciţii fizice şi mănânci sănătos scade riscul îmbolnăvirii. Eşti bolnav, termenul se prelungeşte.

Înapoi la curprins↑