Cum funcționează domeniile, (și ce este un domeniu în primul rând?)

domeniu

În prezent, a avea un site web nu este o opțiune, ci o necesitate. Indiferent dacă doriți unul pentru afacerea dvs. sau pentru CV-ul dvs., un site web vă ajută să vă stabiliți autoritatea, să angajați, să vindeți produse și multe altele. Dar pentru ca orice site web să aibă succes, aveți nevoie de un nume de domeniu. Totuși, ce sunt domeniile cu adevărat și cum funcționează exact?

Acest subiect este un pic complex și există o mulțime de termeni care pot fi confuzi. Din acest motiv, în acest ghid, vom explica ce este un nume de domeniu și cum funcționează domeniile în detaliu. Până la sfârșitul articolului, dorim să aveți o înțelegere profundă a domeniilor și să puteți alege cel mai bun domeniu pentru site-ul dvs. web.

   1.Ce este un nume de domeniu?

Să începem cu întrebarea de bază: Ce este mai exact un domeniu? Este ceva cu care cel mai probabil sunteți deja familiarizați.

Pur și simplu, un nume de domeniu este o adresă pe care oamenii o introduc în browser pentru a ajunge la site-ul dvs. web. Mai precis, fiecare nume de domeniu este, de fapt, o etichetă structurată conectată la o anumită adresă IP a serverului, care găzduiește site-ul dvs. web.

Deci, în cele din urmă, oamenii ajung la site-ul dvs. web, deoarece vizează adresa IP potrivită. Cu toate acestea, deoarece sunt greu de reținut („Conectați-vă cu prietenii dvs. la 157.240.18.35!”), folosim acele etichete structurate sau nume de domenii.

   2.Structura numelui de domeniu pe înțelesul tuturor

Un alt lucru cu care sunteți probabil deja familiarizați, este că numele de domeniu constă în două părți: numele real al domeniului propriu-zis și TLD sau numele de domeniu de nivel superior. De exemplu, dacă domeniul dvs. este “domeniultău.com” partea de “.com” este TLD-ul si “domeniultău” este numele real al domeniului.

Există numeroase TLD-uri, cum ar fi .org, .net, .gov, chiar .pizza, .vip și multe altele. Numărul de domenii de nivel superior și numele acestora se află sub jurisdicția ICANN.

ICANN reprezintă Corporațiile de internet pentru nume și numere atribuite și sunt responsabili pentru crearea și menținerea de noi domenii actuale de nivel superior. ICANN are, de asemenea, contracte cu diferiți registratori de nume de domeniu, unde vă puteți înregistra și cumpăra numele dvs. de domeniu. 

   3.Cum este diferit un nume de domeniu de un site web?

Așa cum ar fi trebuit să vă dați seama până acum, numele dvs. de domeniu nu este același cu site-ul dvs. web, chiar dacă cele două sunt strâns legate.

Site-ul dvs. web constă din diverse fișiere: pagini HTML care afișează conținut, foi de stil CSS care guvernează stiluri precum dimensiunea fontului, culoarea butonului, spațiere în jurul elementelor și multe altele. De asemenea, conține imagini și alte fișiere media, cum ar fi fișiere video și audio. Gândiți-vă la asta exact ca la mobilierul și amenajările interioare care decorează un spațiu de locuit. Cu toate acestea, pentru a stoca aceste fișiere, aveți nevoie de găzduire web, care acționează ca o casă pentru toate fișierele site-ului dvs. web. În metafora noastră de mai sus, aceasta ar fi casa. Un domeniu, pe de altă parte, servește drept adresă stradală pe care se află. 

Rămâne întrebarea, cum ajung potențialii vizitatori în locul corect atunci când te caută?

   4.Cum funcționează domeniul:

Deci, să vorbim despre modul în care funcționează domeniile. Ce se întâmplă exact când cineva introduce un nume de domeniu în browser-ul său? Cum ajung pe site-ul dvs. și nu pe alt site?

Pentru a înțelege acest lucru, trebuie mai întâi să avem o înțelegere de bază a modului în care funcționează internetul.

Internetul nu este altceva decât o uriașă rețea de computere. Aceste computere sunt conectate între ele printr-o rețea și fiecare computer are propria adresă IP.

După cum am stabilit deja, folosim nume de domenii, astfel încât să nu ne mai amintim adresele IP. Cu toate acestea, pentru a asocia o adresă IP cu numele de domeniu corect, aveți nevoie de un loc unde sunt stocate aceste relații. Un fel de hartă care indică oamenii în direcția corectă.

În cazul domeniilor, această hartă este cunoscută sub numele de DNS sau sistemul de nume de domeniu. Pe scurt, DNS este un set de servere specializate care conectează adresa IP corectă la numele de domeniu corect.

Când cineva introduce numele dvs. de domeniu în browserul său, acesta trimite o cerere către DNS. Mai apoi, DNS-ul va căuta apoi adresa IP asociată cu numele de domeniu și o va transmite computerului care are de fapt fișierele ce alcătuiesc site-ul dvs. web. 

Aceasta va prelua conținutul site-ului dvs. web și va trimite datele înapoi în browser, care va afișa apoi site-ul dvs. vizitatorului care a introdus numele domeniului dvs.

Până acum, totul clar?

Acum, că știți ce este un nume de domeniu și structura acestuia, să trecem în revistă termenii de bază asociați cu numele de domeniu și ce înseamnă.

   5.Tipuri de domenii diferite

Știți deja ce este un domeniu de nivel superior. Pe lângă TLD-uri, există și alte câteva tipuri de domenii. Asta include:

 

  • Domeniul de nivel secundar – Acestea sunt pur și simplu domenii care urmează TLD-urile. De exemplu, domeniul de nivel secundar din torquemag.io este torquemag. Cu toate acestea, există și alte cazuri, cum ar fi .co.uk, în cazul în care al doilea nivel este .co.

 

  • Domeniul de nivel al treilea – Până acum, ar trebui să puteți descoperi singur acest lucru. Pur și simplu coborâți un alt nivel la stânga. Cel mai comun domeniu de nivel

trei este www, dar subdomeniile sunt, de asemenea, un exemplu frecvent (vezi mai jos).

 

  • gTLD – reprezintă un domeniu generic de nivel superior. Inițial, erau doar câteva dintre acestea: .com, .org, .net, .int, .edu, .gov și .mil (pentru militari). În prezent sunt mult mai multe (1.500+), inclusiv lucruri precum .coffee, .hiphop și .lgbt.

 

  • ccTLD – Prescurtare pentru domeniile de nivel superior cu codul țării și se bazează pe coduri internaționale de țară. Câteva exemple includ .it (pentru Italia), .de (Germania), .fr (Franța) și .us (America). Există, de asemenea, versiuni internaționalizate în alfabete non-latine precum chineza și araba.

 

  • Subdomeniu – Acestea sunt utilizate în mod obișnuit pentru a crea un site web complet nou deasupra unui site web existent. Un exemplu obișnuit ar fi crearea unei secțiuni de asistență sau bază de cunoștințe, cum ar fi support.domainname.com sau help.domainname.com.

   6.Termeni de bază asociați cu domeniile

Există o mulțime de termeni de bază care apar adesea în legătură cu domeniile. Am explicat deja adresele IP și înregistrările DNS. Să trecem peste câteva dintre ele:

  • Servere de nume – Dacă înregistrările DNS sunt ca o hartă, serverele de nume sunt hârtia pe care este tipărită. Acestea sunt serverele fizice ce conțin înregistrările care indică browserele către adresele IP potrivite.

 

  • Înregistrări CNAME – Stabilește numele Canonical. Aceste înregistrări mapează un nume de alias cu un nume de domeniu adevărat. De exemplu, puteți utiliza înregistrarea CNAME pentru a mapa un subdomeniu www sau mail către yourawesomedomain.com. În unele cazuri, va trebui să creați o înregistrare CNAME pentru a vă verifica calitatea de proprietar al domeniului sau pentru a vă direcționa numele de domeniu către un anumit server. Este important să menționăm că ar trebui să utilizați înregistrarea CNAME numai atunci când nu sunt disponibile alte înregistrări.

 

  • Înregistrările A – Înregistrarea A indică numele domeniului dvs. către una sau mai multe adrese IP. Deci, spre deosebire de CNAME, înregistrările A sunt mai directe, întrucât nu asociază două nume între ele (care, în cele din urmă, se rezolvă la adrese IP diferite).

 

  • Înregistrări TXT – Înregistrări text care vă permit să introduceți text în DNS. Unele utilizări comune includ verificarea proprietății domeniului sau asigurarea securității e-mailurilor.

 

  • Înregistrări MX – Reprezintă înregistrările de schimb de corespondență. Ele sunt responsabile pentru direcționarea e-mailului către un server de e-mail. Cu alte cuvinte, înregistrările MX asigură că e-mailurile trimise la adresa dvs. de e-mail ajung în căsuța de e-mail.
  • Domeniul de grefier – O companie care vinde nume de domenii. Persoana care înregistrează un nume de domeniu se numește Registrant de domeniu.

 

  • Propagarea domeniului – Procesul sau intervalul de timp în care serverele de nume se actualizează pe tot globul atunci când modificați una dintre înregistrările dvs. DNS. Aceste modificări pot dura de la 2 la 48 de ore pentru a intra în vigoare, în funcție de tipul de modificare pe care îl efectuați.

   7.Cum să alegeți un nume de domeniu pentru site-ul dvs. web

Deci, deoarece numele de domenii sunt principala modalitate prin care vizitatorii pot ajunge pe site-ul dvs., alegerea unui nume de domeniu este un pas important. Iată câteva sfaturi rapide pentru a vă ajuta să veniți cu unul minunat: 

  • Asigurați-vă că numele de domeniu este ușor de scris și de reținut.
  • Dacă creați un site personal, luați în considerare utilizarea propriului nume ca domeniu.
  • Dacă creați un site de afaceri, alegerea cea mai logică este utilizarea numelui companiei dvs.
  • Evitați utilizarea unui număr de cratime, deoarece acest lucru va face mai greu să vă amintiți. De asemenea, vă va fi mai greu să o explicați în situații precum conversații telefonice, prezentări, videoclipuri, înregistrări audio și așa mai departe.
  • Dacă descoperiți că toate numele de domeniu dorite sunt luate, luați în considerare utilizarea unei extensii diferite.
  • Utilizați un instrument precum Domain Wheel pentru a crea un nume de domeniu unic și creativ.

   8.Cum să cumpărați un nume de domeniu

Cumpărarea și înregistrarea unui nume de domeniu este un proces destul de simplu.

Începeți prin a vizita un registrator de nume de domeniu, cum ar fi “Namecheap.com”. Veți observa o bară de căutare în partea de sus, unde puteți căuta numele de domeniu dorit.

Introduceți numele de domeniu dorit și apoi apăsați Enter sau apăsați pictograma lupă. Registratorul vă va arăta apoi toate numele de domenii disponibile împreună cu extensiile.

Pentru a cumpăra numele de domeniu dorit, pur și simplu adăugați-l în coș și finalizați achiziția. Felicitări, acum ești un mândru proprietar al unui nume de domeniu nou! După cum puteți vedea, nu este diferit de a cumpăra orice altceva de pe Internet. 

Rețineți că puteți cumpăra adesea hosting și domenii împreună de la aceeași companie. În unele cazuri, este posibil să obțineți un nume de domeniu gratuit pentru primul an când vă înscrieți pentru un plan de găzduire. Cu toate acestea, de multe ori poate avea sens să le cumpărați fiecare separat, deoarece prețurile diferă între registratori.

Dacă cumpărați numele domeniului separat de găzduirea dvs. web, va trebui să editați înregistrările DNS ale domeniului dvs. și să le îndreptați către serverul dvs. de găzduire. În majoritatea cazurilor, va trebui să introduceți serverele de nume corect, dar unele gazde, de asemenea cer și înregistrări CNAME sau A. Uneori, de asemenea, va trebui să introduceți adresele IP pentru web serverul dvs. de găzduire.

   9.Alte considerente

În acest moment, este important să menționăm că numele de domenii sunt înregistrate pentru un an întreg. În majoritatea cazurilor, numele domeniului dvs. se va reînnoi automat, cu excepția cazului în care îl dezactivați sau dacă informațiile dvs. de plată nu mai funcționează.

În cazul în care numele dvs. de domeniu expiră, acesta va intra pe o perioadă de grație în care îl puteți prelungi în continuare. De obicei, variază între 45-60 de zile, în funcție de registrator. Dacă nu reușiți să acționați în acest timp, domeniul va reveni pe piață și va deveni disponibil pentru alți cumpărători. 

Un alt lucru de reținut este confidențialitatea domeniului. Vă protejează informațiile de a fi accesibile publicului atunci când cineva vă caută numele de domeniu. Fără aceasta, aceștia vor putea să vă vadă numele, adresa de e-mail și adresa dvs. deasupra datei de înregistrare și ce servere de nume utilizează domeniul.

Toți registratorii de domenii oferă confidențialitate a domeniului în momentul înregistrării, unii gratuit, alții contra unei taxe suplimentare. Deși nu este obligatoriu, vă păstrează informațiile confidențiale în siguranță, deci, merită cu siguranță luate în considerare.

  10. Rezumat: Cum funcționează domeniile

În acest ghid, am prezentat ce este un nume de domeniu și contextul tehnic al acestora. Am discutat diferite tipuri de domenii și termeni de bază care sunt asociați cu numele de domenii. De asemenea, am împărtășit sfaturi despre cum să alegeți cel mai bun nume de domeniu pentru site-ul dvs. web și am parcurs pașii de cumpărare și înregistrare a unui nume de domeniu.

Singurul lucru rămas de făcut acum este să vă înregistrați numele de domeniu dorit și să începeți să lucrați pe site-ul dvs. web. Lansare fericită!

Te-ar mai putea interesa și: 25 de ani de la lansarea primului website
Pentru dezvoltarea afacerii tale în zona de Realizare Website, ne poți contacta folosind formularul din pagina de contact sau prin formularul rapid de mai jos.



    Related Posts