Cel puțin o dată în viață ai ajuns în posesia unui articol Adidas, nu-i așa? Ei bine, cu excepția încălțămintei și îmbrăcămintei de înaltă calitate și elegante, brandul are o poveste spectaculoasă în privința evoluției logo-ului Adidas.

Istoria brandului Adidas este atât de bogată în detalii, răsuciri neașteptate și evenimente asemănătoare legendelor, încât te pot face să apreciezi Adidas mai mult în timp ce cunoști aceste secrete. Puteți consulta filmul biografic despre frații fondatori ai mărcii (se numește „Adidas vs Puma”, google it și nu veți regreta). Dar despre film o să discutăm data viitoare. Acum aș dori să privesc din perspectiva designului și să merg pe calea dezvoltării logo-ului Adidas.

Ce înseamnă Adidas?

Istoria acestui brand s-a întâmplat să fie foarte complicată cu ascensiunile și coborâșurile sale. Brandul cunoscut la nivel mondial obișnuia să producă încălțăminte sport și se numea „Dassler Shoes” după numele fondatorului său german cizmarul – Adolf Dassler. Și cum se întâmplă în basmele pentru copii, a existat un frate tânăr, Rudolf, care a devenit în cele din urmă rivalul lui Adolf. Înarmat cu dorința de a crea ceva la fel de reușit, el a fondat Puma. Cine ar fi crezut ?!?

Adolf „Adi” Dassler

Adolf Dassler - fondator Adidas
Adolf Dassler – fondator Adidas. Sursă foto: wikipedia.org

Adolf Dassler s-a născut în orașul Herzogenaurach, regiunea Franconia din Geramania, pe data de 3 Noiembrie 1900. După ce s-a întors de pe frontul Primului Război Mondial, s-a apucat de fabricat încălțăminte sportivă. Adolf s-a asociat cu fratele său, Rudolf, în 1924 iar în 1936 au devenit faimoși oferind încălțăminte pentru atletul american Jesse Owens, care a câștigat 4 medalii de aur la Olimpiadele de la Berlin.

Vorbind despre Adidas ca și cuvânt pentru denumirea unei mărci, provine de la porecla „Adi” a lui Adolf și „Das” de la primele litere a numelui de famile. Vă imaginați cum ar fi numele companiei dvs. pe baza unei porecle pe care ați avut-o în copilărie? Dassler a avut noroc cu compania sa și, în anul 1949, a înregistrat marca „Adidas”.

Logo-ul cu trei benzi

Care este subînțelesul logo-ului Adidas? În 1967, primele concepte de design au inclus trei dungi de-a lungul laturii fiecărui pantof, care îi permit lui Adolf Dassler să numească Adidas „compania cu trei benzi”. Însă semnificația dungii în logo-ul Adidas nu a fost atașată la un anumit simbolism. De fapt, marca cu trei dungi a fost cumpărată de la marca sportivă finlandeză Karhu Sports. Există chiar și o poveste despre prețul pe care Dassler l-a plătit pentru această versiune a logo-ului Adidas: doar 1.600 € și două sticle de whisky – condițiile care se potrivesc companiei finlandeze după criza celui de al doilea război mondial.

Logo Adidas (1949)
Logo Adidas (1949) – sursă: thedesignest.net

Toate modelele de pantofi din acea vreme includeau doar trei dungi pe lateral în loc de un logo Adidas distinct, dar care au contribuit semnificativ la întemeierea unuia dintre cele mai recunoscute branduri ale secolului precedent, menținându-se chiar și în zilele noastre.

S-a născut trifoiul Adidas

Puține date au rămas salvate în istorie privind controversele brandului (pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, Adolf Dassler a fost atras de ideologia Nazistă) și schimbările în privința publicului țintă. Însă, înarmat cu dorința de a evidenția diversitatea, trifoiul Adidas a fost adus la viață. Este un logo Adidas, alcătuit din trei frunze, reprezentând America de Nord, Europa și Asia – cele trei principale continente unde era vândută încălțămintea Adidas. După cum puteți observa, cele trei dungi sunt încă prezente, adăugând o notă finală logo-ului Adidas, devenind astfel primul simbol corporativ al unei companii.

La începutul anilor ’90, directorul creativ al Adidas, Peter Moore a ajutat logo-ul Adidas să-și găsească noile dimensiuni: de această dată dungile legendare au răsucit modul în care au început să reprezinte sigla muntelui. Trei linii, așezate în ordine crescătoare (inspirat de felul în care arată dungile de pe încălțăminte) simbolizează calea provocatoare de atingere a unui obiectiv. Acest design este orientat mai ales spre sportivi.

Un an mai târziu, Adidas a colaborat cu Salomon Sports, combinând culoarea albastră a logo-ului Adidas și culoarea roșie de la Salomon. Logotipul a fost realizat într-o figură în formă de diamant, inserată și silueta unui bărbat, ridicând brațele în sus, sărbătorind victoria.

Intrarea în scenă pentru Adidas Neo

Anul 2002 este marcat de apariția unui sub-brand a grupul Adidas, numit NEO care mută accentul de la sport la moda de zi cu zi și stilul tinerei generații. Toate produsele din colecție au fost făcute mai accesibile și sigla Adidas a apărut ca o sferă cu cele trei dungi clasice. Această versiune a simbolului Adidas a fost adesea înfățișată ca simboluri albe pe fond verde.

Logo-ul Adidas întâlnește minimalismul

Din 2005, simbolul Adidas nu s-a schimbat din logotipul redus, conținând doar trei dungi. Logo-ul Adidas „wordmark” introdus este o reprezentare a aspectului minimalist și iconic al mărcii, respectând originile mărcii, inventată de Adolf Dassler. Această versiune a logo-ului Adidas este menită să indice leadership, îmbunătățire și evoluție.

Brandul a devenit ceva mai mult decât doar marca, este un stil de viață și un mod de exprimare acum. Cine știe câte alte transformări de logo Adidas vom vedea pe viitor. Ar fi important ca percepția mărcii să recompenseze orice versiune nouă cu un sens simbolic, așa cum a fost cu toți predecesorii logo-ului Adidas. În caz contrar, întrebarea „Ce înseamnă Adidas?” va rămâne fără răspuns.

 

Ai o afacere care necesită un proces de rebranding? Hai să discutăm! Contactează-ne!