Scriere corectă în limba română

scriere corectă în limba română

Suntem români ( fie că vrem sau că nu … ) şi o condiţie vitală a statutului de român este cea de scriere corectă în limba română. Până aici cu teoria stăm foarte bine însă când vine vorba de practică, fac referire la aria de online, ne cam bate limba messengereasă ( a se citi limaj prescurtat folosit pe cu predominaţă pe Yahoo! Messenger ) cu scorul de 1-0.

Am decis să scriu acest articol în urma citirii diverselor forumuri şi bloguri de pe meleagurile eMioritice.

Să scriem corect!

Nu există perfecţiune. Cu toţii suntem oameni şi greşim DAR de ce să greşim intenţionat ? De ce să ne prostim scriind cu „shi” in loc de „şi”, „tz” în loc de „ţ”, „cmf” în loc de ” ce mai faci „, „sal” în loc de „salut” şi multe alte aşa-zise prescurtări. Astfel de „înscrisuri” găseşti din abundenţă pe: Y!Messenger / programe de chat, forumuri şi bloguri.

Nu a spus nimeni să ne încurcăm degetele în tastatură şi să scriem cu diacritice poate nu e chiar la îndemâna oricui. Dar sunt sătul să văd peste tot limbajul acesta pe care trebuie să-l descifrez de multe ori. Când ai ceva de spus trebuie să o faci în aşa fel încât să transmiţi un mesaj cât mai clar, corect?

Discutând cu diferite persoane am auzit des explicaţia ” ştiinţică ” : ” Se grăbesc „

Nu este o explicaţie. De ce să-ţi încarci capul cu astfel de prescurtări nefolositoare ? Majoritatea care scriu astfel, în viaţa de zi cu zi, vorbesc şi scriu corect. Dacă ar fi fost o limbă străină aş fi înţeles dar nu este. Pentru cei care vă simţiţi cu musca pe căciulă: Când te întâlneşti cu un prieten îl întrebi ” cmf prietene? ” ?

Mai grav este că aceste ” abrevieri ” au început să apară şi în vorbirea zilnică. Un astfel de exemplu ar fi : LOL(laugh out loud ) ” Lol, ce bun e bancu care l-ai spus! ” 😐

E trist ce se întâmplă şi trebuiesc luate măsuri. Se pune întrebarea: ” Dar noi nu suntem poliţişti şi nu putem să facem nimic ”

Aici fac apel la moderatorii şi administratorii de forumuri

Vrei să ai o comunitate care să fie respectată? Avertizează-i pe utilizatorii care folosesc limbaj de messenger că nu e bine ce fac şi că în viitor dacă vor mai greşi se vor lua măsuri. Dacă vor continua: BAN. Vrea să rămână pe forum? Să scrie corect. Automat se vor diminua astfel de greşeli.

Te-ar putea interesa și: Sfaturi pentru a capta interesul primilor clienti

Pentru dezvoltarea afacerii tale în zona de Realizare Website, ne poți contacta folosind formularul din pagina de contact sau prin formularul rapid de mai jos.    captcha

    Introdu textul de mai sus