Legea „Big Brother” a fost votată

Big Brother

Din câte am auzit astăzi la ştiri, legea denumită „Big Brother” a fost votată în Parlament. O lege care, din punctul meu de vedere, încalcă mai multe principii dar şi, cel mai important, este un atac asupra intimităţii noastre.

Sursă: nerdtoenglish.com
Sursă: nerdtoenglish.com

Ce trebuie să ştim despre această lege?

Telefonie

Statul obligă operatorii de telefonie mobilă să stocheze timp de şase luni informaţii privind apelurile şi SMS-urile care le-am transmis.

La „prima vedere” se pare că aceştia sunt obligaţi să reţină doar: data, ora,  numele (în cazul abonaţilor) sau numerele (în cazul utilizatorilor PrePay) de telefon implicate şi durata (în cazul convorbirilor) NU ŞI CONŢINUTUL.

Acum, pe bune, chiar trebuie să credem că nu vor fi reţinute şi conversaţiile/sms-urile? Până să fie votată această lege, în România, se interceptau (şi în momentul de faţă) convorbiri chiar dacă nu sunt interceptări aprobate pe baza unei hotărâri judecătoreşti. Securitatea de altă dată bântuie şi astăzi pe la noi.

Internet

Se vor păstra cam aceleaşi date ca la telefonie PLUS cookie-uri şi istoria navigării: cât ai stat pe Facebook, cât pe Twitter etc.

 

Ministrul Comunicaţiilor susţine că informaţiile vor fi folosite doar în cazul unor investigaţii penale şi pentru combaterea terorismului.

România putea evita această situaţie riscând o amendă de doar 44.000 euro, amendă suportată în cazul Germaniei care nu a fost de acord cu impunerea acestor reglementări.

 

Articole care te-ar putea interesa: Cum să vă protejați de infractorii cibernetici