Google-Intre colos si monopol

Google

Am urmărit la TV un documentar despre marea companie multinaţională ( mondială am putea spune ) Google

În primul rând să spunem câteva vorbe despre companie:

Ca prim pas în îndeplinirea misiunii, fondatorii Google, Larry Page şi Sergey Brin, au dezvoltat o abordare nouă a căutării online. Această abordare a luat naştere într-un dormitor comun al Universităţii Stanford şi s-a răspândit rapid în rândul căutătorilor de informaţii din întreaga lume. În prezent Google este recunoscut pe scară largă ca fiind cel mai mare motor de căutare din lume – un serviciu gratuit şi uşor de folosit care, de obicei, returnează rezultate relevante într-o fracţiune de secundă.

În documentarul pe care l-am văzut Google-ul apărea ca un mare monstru al societăţii, o companie în spatele căreia sunt organizaţii răuvoitoare, o companie care ne violează intimitatea etc.

Eu recunosc că sunt un mare fan Google  şi pe multe comunităţi de web design şi SEO am avut discuţii în contradictoriu privind acest motor de căutare.

Hai să discutăm despre Google ca utilizatori!

Google a ajuns să fie recunoscut ca cel mai mare şi cel mai folosit motor de căutare datorită numărului extrem de mare de utilizatori care-l accesează. Când vrei să cauţi o informaţie accesezi www.google.ro / .com şi voilà , într-o fracţiune de secundă ai sute/mii sau milioane de rezultate în funcţie de ce ai tastat în căsuţa de căutare. Multe rezultate sunt relevante şi chiar în prima pagină poţi găsi ceea ce te interesează.

Ce alte servicii ne mai oferă Google?

Gmail – serviciu de e-mail gratuit

Gmail a intrat în concurenţă acerbă cu Yahoo! Mail, Google Mail ajungând să aibe un succes nesperat pe piaţa providerilor de servicii gratuite de e-mail.

Google Translate – serciciu de traducere

Google a surprins prin publicarea acestui instrument complet de traducere. În prezent, cu ajutorul instrumentului, putem traduce cuvinte, fraze/paragrafe întregi, site-uri şi documente încărcate în aproximativ 57 de limbi. Nu trebuie, într-adevăr, să te bazezi pe o traducere 100 % corectă dar te poate scuti de timp.

Google maps – serviciu de cartografie

Un serviciu ce s-a dezvoltat rapid şi a avut un succes mare e Google maps. Din puctul meu de vedere este un serviciu ce promite pe viitor dar în acelaşi timp un serviciu care mai poate fi îmbunătăţit.

Google docs – serviciu de office

Intră în directă concurenţă cu varianta comercială a suitei Microsoft Office şi în acelaşi timp cu suita Open Source ( gratuită ) de la OpenOffice. Principalul avantaj este că îţi poţi modifica documentele online de la orice calculator.

Google Calendar – evidenta evenimentelor importante

Cu ajutorul acestui instrument de la Google îţi poţi face un calendar unde să ţii evidenţa evenimentelor importante şi permite prietenilor şi familiei să vadă acest calendar.

 

Ar mai fi şi alte aplicaţii care încă nu sunt disponibile în limba română ( ex. Google Books, Google Shopping, Finance etc. )

Tot la categoria utilizatori putem vorbi de asemenea despre care este achiziţionat în octombrie 2006 de către compania Google inc. la preţul de 1.65 Miliarde de dolari.

Sfârşitul primei părţi dintr-o lungă ( sper eu ) serie de articole About Google

Related Posts