Cum sa-ti pierzi clientul

Cum sa-ti pierzi clientul

Cum sa-ti pierzi clientul – greșeli de evitat pentru o bună colaborare

În articolul anterior am încercat să vă dau câteva sfaturi privind acaparare primului client. În acest articol o să dau ca exemple câteva greşeli, din păcate des întâlnite în rândul web designerilor din România.

Încercând să evitaţi aceste greşeli veţi avea succes şi o să fiţi privit cu alţi ochi de către clienţi.

În primul rând trebuie să înţelegeţi că un factor important privind succesul în web design constă în oferirea serviciilor de înaltă calitate !

Mic cuprins:

1. Ofera servicii proaste
2. Nu oferi serviciile de care are nevoie clientul
3. Promisiuni mari, calitate finala mica
4. Nerespectarea termenelor
5. Nu-ti dedica timpul planificarii
6. Trateaza-ti propria afacere cu neprofesionalism
7. Nu raspunde la telefon sau la e-mailuri
8. Nu lasa clientul sa vada adevarata valoare a serviciilor tale
9. Trateaza toti clientii dupa un sablon

1. Oferă servicii proaste

Clienţii vor avea întotdeauna anumite aşteptări în ceea ce priveşte calitatea lucrării. S-ar părea ca aceste aşteptări să fie pe măsura bugetului lor ( buget mare = servicii de înaltă calitate, buget redus = calitate slabă ) dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Neacordând o importanţă în ceea ce priveşte aşteptările clientului poţi pierde alţi clienţi, clienţi recomandaţi şi uneori îţi poţi pierde chiar clientul înaintea terminării proiectului.

Înapoi la curprins↑

2. Nu oferi serviciile de care are nevoie clientul

Majoritatea clienţilor vor avea nevoie de o varietate de servicii diferite. Poate au nevoie de web design, identitate, SEO, promovare scoau copywriting. Dacă nu oferi astfel de servicii, nu ai cuiva să dai mai departe spre finalizare un proiect, sau ai colaboratori neserioşi, în modul cel mai sigur ai pierdut clientul.

Majoritatea freelancerilor oferă servicii diverse dar în mod sigur or să apară momente şi clienţi care or să dorească servicii din afara ariei cunoştinţelor tale. Pentru astfel de situaţii este bine să ai oameni de contact la care poţi apela şi te poţi baza pe seriozitatea lor şi calitatea serviciilor pe care le oferă. Procedând corect şi oferind rezolvarea oricărei cereri primite din partea clientului asiguri o bună colaborare între tine şi client.

Înapoi la curprins↑

3. Promisiuni mari, calitate finală mică

Făcând promisiuni clienţilor pe care nu le poţi îndeplini şi nu le poţi duce până la capăt, vei determina clientul să-şi caute alt designer. Făcând promisiun mari este vital în a păstra o bună relaţie cu clientul DAR în aceaşi măsură este vital să şi faci ceea ce promiţi.

Înapoi la curprins↑

4. Nerespectarea termenelor

Aproape toate proiectele vor avea termene de un fel. Deşi în majoritatea cazurilor totul este ok şi vei respecta termenul de execuţie, uneori chiar vei termina mai devreme, nerespectarea termenelui deadline poate fi un al factor pentru care clientul îşi pierde încrederea în tine. Termenul de execuţie are un rol important şi atunci când un client doreşte să aibe un proiect finalizat până pe o dată anume şi nu este atunci acest lucru poate avea un impact negativ asupra ta şi a relaţiei designer-client.

Înapoi la curprins↑

5. Nu-ţi dedica timpul planificării

Dacă doreşti să faci ceva de calitate joasă ce va avea un efect negativ asupra clientului, nu da mare atenţie planificării şi studiului. Pentru un design calitativ bun este esenţial să-ţi cunoşti clientul, să-i cunoşti afacerea şi consumatorii afacerii lui. Fă-ţi timp să cunoşti şi să cercetezi nevoile clientului tău şi să alcătuieşti un plan ce-l vei dezvolta şi care să lucreze pentru clientul tău. Dacă ” te arunci cu capul înainte ” într-un proiect fii sigur că eşti pe drumul greşit şi că SIGUR calitatea va lăsa de dorit. Ca rezultat = pierderea clientului.

Înapoi la curprins↑

6. Tratează-ţi propria afacere cu neprofesionalism

Clienţii se aşteaptă să aibe o relaţie profesională cu designerii lor aşa că, dacă vrei să-i pierzi, tratează-ţi afacerea ca şi cu  ar fi un hobby şi tratează-ţi clientul cu lipsă de respect.

Dacă scopul tău este de a face clientul fericit prin munca pe care o faci pentru el, atunci demonstrează profesionalismul lucrării şi comunicării tale şi în acest mod te asiguri că va fi plăcut impresionat.

Înapoi la curprins↑

7. Nu răspunde la telefon sau la e-mailuri

Suportul tehnic este o mare îngrijorare pentru clienţi, aşa că lipsa răspunsului din partea ta îl va face pe client să-şi caute alt designer. Această ” lege ” se aplică atât în cursul dezvoltării \ construirii site-ului cât şi după terminarea proiectului şi se referă la orice tip de probleme ( mentenanţă, update sau suport ).

Dacă doreşti să-ţi faci clienţii fericiţi prin serviciile tale, fă întotdeauna un efort să le răspunzi cerinţelor şi problemelor într-un timp cât mai scurt. Bineînţeles că nu întotdeauna puteţi să le răspundeţi instant. În astfel de cazuri clienţii ar aprecia un mesaj prin care să le spui că momentan nu îi poţi ajuta şi să estimezi cu aproximaţie când ai fi liber.

Înapoi la curprins↑

8. Nu lăsa clientul să vadă adevărata valoare a serviciilor tale

Majoritatea clienţilor, la un moment dat, vor evalua serviciile pe care îi sunt puse la dispoziţie de către tine ca să se convingă dacă merită banii. Probabil o să compare serviciile tale cu o opţiune mai ieftină  sau poate chiar cu altă persoană din domeniu. Dacă nu le araţi clienţilor tot ceea ce faci pentru ei şi nu le demonstrezi adevărata valoare a serviciilor tale, vor ajunge mai uşor la concluzia că plătesc mai mult decât primesc.

Majoritatea clienţilor nu înţeleg sau nu ştiu tot ceea ce implică munca pe care tu o îndeplineşti, iar dacă tu nu oferi explicaţii cel mai probabil este să nu aprecieze tot ceea ce faci. Dacă doreşti să araţi cu adevărat valoarea muncii tale în faţa clientului trebuie să te exprimi pe înţelesul lui, să dai explicaţii concrete şi complete. Arată-le fiecare acţiune implicată în construcşia site-ului, cât timp durează fiecare şi de ce fiecare acţiune este necesară pentru produsul finit. Dacă-ţi ajuţi clientul să vadă pas cu pas ceea ce faci atunci fii sigur că nu v-a fugi spre o opţiune mai ieftină.

Înapoi la curprins↑

9. Tratează toţi clienţii după un şablon

Această ultimă modalitate de a-ţi pierde clienţii este foarte des întâlnită la web designerii din România. Fiecare client are o situaţie / afacere unică şi necesită o abordare personalizată şi dedicată de la client la client. Nu trata toţi clienţii după un model tip. Prin această greşeală vei pierde atât clienţi cât şi calitate.

Dacă doreşti să îţi ţii aproape clienţii trebuie să nu uiţi că ” nici două degete de la o mână nu sunt la fel, oamenii în nici atât ” . Rezervă-ţi timp pentru cercetarea clientului şi nevoilor sale apoi tratează-l după cerinţele sale.

Înapoi la curprins↑

Care e povestea ta?

Dacă eşti web designer şi ai pierdut vre-un client, împărtăşeşte cu noi greşeala pe care ai făcut-o!

Related Posts