Top 5 sfaturi despre freelancing pe care nu ar trebui să le ignori.

freelancing

   1. Nu îți transforma dormitorul în biroul personal

Primul sfat despre freelancing pe care l-am auzit când am devenit liber profesionist. Indiferent de ce ai face, să nu ai biroul în dormitor. Uită de birou, nu aveam nici măcar o masă când am început a fi liber profesionist, lucram din pat sau de pe o masă de cină. Iar când am primit un birou o lună mai târziu, a fost instalat în dormitor. Raționamentul din spatele sfatului este solid. Muncind din pat, e foarte rău pentru postura ta și nu creează un mediu de lucru sănătos. După câteva ore de muncă din patul tău ai să dorești doar să lenevești. Foarte neproductiv.

Când sunt la început de carieră, mulți dintre profesioniști independenți nu au fonduri sau spațiu pentru a avea un birou separat de casă. Este imposibil să urmezi sfaturile pe care nu ți le poți permite.

   Cum să faci să funcționeze pentru tine 

Dacă lucrezi din dormitorul tău, asigură-te că stai drept și ai o masă pentru micul dejun pentru a-ți așeza laptop-ul. Ridică-te la fiecare jumătate de oră și întinde-te pentru a evita senzația de lene sau somnolență. Dacă ai un birou în cameră încearcă să-l asamblezi lângă fereastră. Dacă nu există una, asigură-te că aranjezi masa astfel încât partea din spate să se confrunte cu patul atunci când lucrezi. Poți chiar să adaugi o plantă reală, ușor de întreținut și păstreaz-o curată. Estetica este importantă atunci când este în legătură cu spațiul. 

Dacă este posibil evita munca din dormitor. În schimb, alege sufrageria sau bucătăria. E mai aproape de cafea!

   2. Nu lucra pe gratis

Noii freelanceri nu au întotdeauna un portofoliu. Pentru a avea unul, au nevoie de clienți să le dea de muncă iar ca să obțină proiecte, trebuie să găsească clienți. Este o situație precum veșnica întrebare “Cine a fost primul, oul sau găina?”. Singura cale de ieșire pare să fie să lucreze gratuit la început, cel puțin pentru primi doi, trei clienți! 

Dar sfaturile populare independente spun că nu trebuie să lucrezi niciodată gratuit, deoarece vă subevaluează talentul și creează un precedent pentru viitoarele compensații. Ce trebuie să facă un freelancer? Cum ai de gând să-ți construiești portofoliul?

   Cum să faci să funcționeze pentru tine 

În loc să lucrezi gratuit, creați-vă propriile mostre. Mai bine, oferă-ți voluntar serviciile către o organizație non-profit. Nu numai că va arăta bine în CV-ul tău, dar organizația va fi de asemenea, veșnic recunoscătoare și atunci când vei solicita mărturii, cu siguranță vor oferi exemple strălucitoare.

 

   3.  Întotdeauna ia o garanție

Câți dintre voi ați luat o garanție de la clienți când ați început? Nici eu. De fapt, acesta este ceva ce încă nu fac decât dacă proiectul este unul substanțial. Da, ce-i drept, m-am înțepat odată și chiar ar trebui să iau un depozit înainte să încep să lucrez. Dar clienții nu sunt întotdeauna de acord cu acest lucru și depinde, de asemenea, de modul în care faceți afaceri. Desigur, șansele de a nu fi plătit, sunt mari, dacă nu luați un avans, dar nu este întotdeauna realizabil să se treacă peste un client doar pentru că nu au acordat o garanție. 

Pentru mine, sfatul acesta funcționează numai cu proiectele mari. Pur și simplu îi explic clientului de ce este un risc pentru mine să încep munca atunci când este o cantitate mare. De obicei, înțeleg și trimit un avans de 20% (cel puțin) sau oricare sumă am convenit.

   Cum să faci să funcționeze pentru tine

Nu preda niciodată un proiect finalizat. Ține întotdeauna ceva ca asigurare. Dacă este un proiect de design, puneți filigranul pe el. Dacă este vorba de o temă / șablon pentru site-ul web, trimite-le capturi de ecran și dacă este un proiect de scris, cere-le plata după ce proiectul a fost aprobat. Indiferent de tipul de muncă pe care-l faci, găsește o modalitate de a-ți lăsa urma sau de a reține ceva până când veți primi plata integrală.

   4. Să ai un contract de freelancer

Fiecare profesionist, blog independent și carte de afacere de acolo spune același lucru: a lucra fără un contract este ca și cum ai invita dezastrul la cină. Cu toate acestea, există nenumărați profesioniști independenți care lucrează fără contract. Știu pentru că și eu eram unul dintre ei. Ca noi liber profesioniști independenți suntem dornici să începem. Te gândești: “Ce rost are un contract până când obțin clienți?”. Și, dintr-o dată apare și primul client și vei fi atât de bucuros încât ai să uiți cu totul despre contract. Sau poate îți este frică să aduci subiectul despre contract. Ești incomod să-l aduci în discuție când totul pare să meargă fără probleme. Doar pentru că acest sfat este popular nu înseamnă că nu este corect. Pur și simplu nu funcționează cu un procent mare de liber profesioniști.   

   Cum să faci să funcționeze pentru tine

Comunică întotdeauna prin e-mail, chiar și atunci când ai vorbit cu clientul prin telefon, trimite-i un e-mail recapitulând discuția și întreabă-l dacă ai ratat ceva. Este posibil ca un schimb de e-mailuri să nu fie un contract, dar este următorul lucru cel mai bun.

Dacă ai probleme, poți oricând să-i spui clientului că acest lucru a fost decis și convenit în legătură cu tarifele, domeniul de aplicare, termenele de plată.

Mult mai bine de atât, odată ce toate detaliile au fost finalizate, trimite-i clientului toate detaliile într-un e-mail recapitulând întreaga ofertă. 

  5. Cere ceea ce meriți

Freelancerii fie cer cât valorează, fie nu. Cel mai adesea, nu o fac. Internetul este plin de sfaturi cu privire la a cere ceea ce meriți. Ni se spune că tipul de clienți pe care îl atragem este direct legat de tarifele noastre – și este adevărat. Din păcate este foarte rar ca noii liberi profesioniști să știe care este chiar rata actuală pe nișa sa, să nu mai vorbim de valorea sa. Această cunoaștere vine cu timp și încrede în munca ta.

   Cum să faci să funcționeze pentru tine

Cerând cât valorezi forțezi un pic nota. Rămâi cu tarifele curente de încasare. Folosește Twitter și LinkedIn pentru a găsi alți profesioniști în nișa dumneavoastră. Consultați site-urile lor web pentru a verifica dacă și-au listat tarifele. Deși nu toți freelancerii își listează tarifele, câțiva fac acest lucru, ceea ce este suficient pentru a-ți oferi o idee generală. Dacă tot nu ești sigur, trimite-le un e-mail celor care nu și le-au listat și întreabă-i. Unii nu vor răspunde pentru că își păstrează tarifele, dar există o mulțime de profesioniști independenți care o vor face. Forumurile online sunt de asemenea o sursă de informație. Dacă este un forum de freelanceri pe care-l frecventezi des, întreabă despre tarife acolo. Ai garanția că vei primi o mână de ajutor! 

 Reflecția

 Cel mai frumos lucru în a fi independent este că suntem oameni adaptabili. Dacă ceva nu funcționează, fie ne străduim, fie găsim o modalitate de a profita la maximum de situație, fără a exagera. Ți s-au dat vreodată sfaturi despre freelancing care să nu funcționeze pentru tine?

Te-ar putea interesa si Cum să vă protejați de infractorii cibernetici

Pentru dezvoltarea afacerii tale în zona de Social Media, ne poți contacta folosind formularul din pagina de contact sau prin formularul rapid de mai jos.



    Related Posts