Consistența mărcii: Ce este și cum să construiți un brand puternic

brand

O strategie bună de marketing pentru promovarea unui brand este esențială companiilor pentru atingerea unui obiectiv important atunci când își explorează imaginea pe piață: consistența mărcii.

Alinierea poziționată cu valorile și identitatea este crucială. Permite publicului mărcii să recunoască mai mult caracteristicile sale în fiecare campanie. 

Pe cât de logic este să păstrăm această consistență, este de necontestat cât de provocatoare poate fi. Cere eforturi continue, respectând întotdeauna conceptul pe care compania dorește să îl construiască.

Având în vedere aceste lucruri și cu unele practici și înțelegeri, este posibil să se construiască și să se mențină o imagine coerentă pe termen lung pe piață.

Beneficiile acestei consistențe în poziționarea mărcii pot oferi diferențe semnificative pe piețele competitive, generând autoritate în segment și loialitate.

În această postare, veți înțelege:

  • Ce înseamnă să ai consistență de marcă?

  • Ce poate oferi consistența mărcii?

  • Cum să construiți consistența mărcii?

  • Cum funcționează în practică?

  • Continuați să citiți și aflați!

Ce înseamnă să ai consistență de marcă?

Consistența mărcii este capacitatea unei companii de a menține comunicarea și poziționarea în conformitate cu valorile sale și elementele care alcătuiesc identitatea sa. În activitatea de branding, organizațiile caută întotdeauna să-și dezvolte imaginea prin acțiuni care explorează elemente care alcătuiesc marca. Pentru ca acest lucru să se întâmple, consistența este esențială. 

Ceea ce construiește soliditatea pe care organizațiile o caută pentru mărcile lor este tocmai recurența în utilizarea elementelor precum: 

  • Tonul vocii folosit de marcă;
  • Elementele grafice care alcătuiesc identitatea;
  • Utilizarea lozincilor;
  • Aplicarea valorilor companiei în acțiunile și campaniile sale.

Cu cât este mai clar modelul în comunicarea și utilizarea acestor elemente, cu atât marca va deveni mai consistentă.

Pe lângă o chestiune de coerență, această lucrare asigură o recunoaștere naturală de către public. Construirea unei imagini ușor de recunoscut depinde de această consistență și acesta este punctul cheie al problemei.

Imaginați-vă o companie care se poziționează diferit în fiecare acțiune de marketing. Într-o clipă, adoptă un ton mai vioi și mai distractiv. Apoi, dintr-o dată, alege o abordare serioasă, chiar dacă subiectul nu o cere.

Dacă această variație se întâmplă în mod constant, vor exista perturbări naturale în mesaj, împiedicând o înțelegere mai clară a modului în care arată marca. Aceeași problemă se poate întâmpla dacă nu există consistență în probleme mai simple, cum ar fi culorile utilizate în piesele grafice. Acesta este un detaliu important legat de identitatea vizuală a mărcii.

Ce poate oferi consistența mărcii?

O muncă bună de branding bazată pe consistența mărcii poate aduce rezultate incredibile pentru companii pe termen lung. Se întâmplă mai ales în ceea ce privește competitivitatea și relațiile publice.

Apoi, aflați principalele avantaje ale consecvenței și importanța realizării acesteia:

  •   Se diferențiază de afacerea de pe piață

Există piețe în care concurența este mare, multe companii relevante căutând să atragă și să păstreze loialitatea publicului. Prin urmare, mărcile trebuie să aibă o identitate solidă și să mențină regularitatea în modul în care comunică cu publicul lor.

Atunci când un brand poate menține consistența, există tendința ca acesta să crească ca urmare a recunoașterii și identificării publice.

  •    Acesta stimulează autoritate

Autoritatea este o realizare importantă pe care o pot obține mărcile dacă fac o treabă bună atunci când își explorează în mod constant imaginea. Unele companii și-au dezvoltat imaginea atât de bine încât autoritatea a legat numele mărcii de un produs. Doriți un exemplu concret? Kleenex! Acesta este numele unei mărci de șervețele. Dar este foarte comun pentru consumatori să se refere la produs ca Kleenex, chiar dacă există mai multe alte mărci de țesuturi.

Aceasta este o autoritate a mărcii la cel mai înalt nivel: atunci când se gândește la un anumit produs, consumatorul face o asociere directă cu un anumit brand. În unele cazuri, apare chiar și acest tip de generalizare pe care tocmai l-am menționat.

  •     Se creează loialitate față de clienți

Clienții sunt mai atrași de mărci care sunt mai ușor de identificat pe termen lung. Este posibil doar cu o strategie bazată pe coerență. Consumatorul dorește calitate. Când o găsește într-un brand, trebuie să aibă asigurarea că îl vor găsi întotdeauna.

În acest sens, brandingul axat pe consecvență poate genera acest tip de recunoaștere pe termen lung, aducând mai multă siguranță consumatorului. Principalele rezultate sunt loialitatea și, în unele cazuri, o autoritate sporită.

Cum să construiți consistența mărcii?

Munca pentru a construi consistența mărcii se bazează pe eforturi strategice care pun compania în centrul atenției. Acest lucru se realizează prin alinierea ideilor cu campaniile și acțiunile de marketing.

În continuare, aflați care sunt pașii de bază pentru a obține rezultatele așteptate!

a.Înțelegeți semnificația mărcii

Mai întâi trebuie să înțelegeți scopul mărcii dvs. și valoarea pe care aceasta o oferă de la crearea sa. Acesta ar trebui să fie punctul de plecare. În acest fel, marca va respecta bazele pe care și-a construit publicul și s-a stabilizat pe piață.

Numai prin înțelegerea semnificației mărcii, este posibil să se construiască o marcă consecventă. 

b.Definiți liniile directoare

Liniile directoare sunt esențiale pentru a se asigura că marca urmează întotdeauna o cale în strategiile sale de comunicare. Sunt reguli care nu ar trebui niciodată încălcate, deoarece coerența este legată de standardizare.

Astfel, cu linii directoare solide, tendința este că brandingul va fi întotdeauna aliniat cu elementele care alcătuiesc marca.

c.Folosiți mesaje consistente

Mesajele coerente sunt cele care transmit întotdeauna ideea principală despre marcă. Aceeași abordare, un limbaj specific, tonul tradițional și resurse precum sloganurile sunt esențiale pentru a da consistență mesajelor.

Modul în care mărcile comunică zilnic cu publicul lor este unul dintre punctele cruciale în menținerea consistenței.

d.Faceți cunoștință cu așteptările publicului

Publicul are așteptări cu privire la modul în care o companie își desfășoară activitatea de branding. Acest lucru este legat de modul în care afacerea și-a construit imaginea de-a lungul anilor. De exemplu, ar putea fi ciudat dacă Netflix încetează brusc să utilizeze abordarea plină de umor care o aduce mai aproape de publicul său. Acest lucru ar putea duce la o lipsă de identificare și să submineze angajamentul.

e.Creați o imagine pozitivă

Consistența mărcii depinde, de asemenea, de o abordare pozitivă a subiectelor, de o poziționare coerentă și de o imagine perfectă.

Publicul se așteaptă ca marile companii să facă o treabă bună în mod consecvent și să stea departe de problemele controversate sau evenimentele care lasă impresii negative. Păstrarea distanței față de aceasta face, de asemenea, parte din treaba!

Cum funcționează în practică?

După conceptualizarea unei idei, este important să arătăm exemple concrete de studii de caz. În ceea ce privește consistența mărcii, unele companii au fost foarte eficiente.

Aflați mai multe despre unele dintre ele mai jos!

Netflix și comunicarea sa

După cum am menționat, Netflix este un studiu de caz în ceea ce privește consistența mărcii. De ani de zile, compania este cunoscută pentru implicarea în cauze sociale importante și limbaj plin de umor. 

De asemenea, interacționează foarte mult cu publicul său pe rețelele de socializare și, mai ales, folosește fragmente din filme și seriale pentru a genera conținut distractiv.

Starbucks și utilizarea sa bună a identității vizuale

Starbucks este unul dintre cele mai cunoscute branduri de cafea din lume. Franciza a apărut ca pionier în oferirea nu numai a unei cafele bune, ci și a unui loc plăcut pentru care clienții să se bucure.

În 2011, după o scădere a vânzărilor, compania a decis să promoveze unele schimbări în brandingul său. Aceste modificări au implicat, de exemplu, eliminarea cuvântului cafea din siglă și oferirea altor produse, cum ar fi cămăși și căni.

Aceste modificări au determinat creșterea vânzărilor, pe lângă consolidarea numelui Starbucks. La urma urmei, necesită o mare utilizare a identității vizuale pentru a fi recunoscut fără numele mărcii pe logo.

Heineken și conexiunea sa cu stilurile de viață

Heineken, de asemenea, iese în evidență pentru campaniile sale bune de produse și activările de brand la evenimente. Compania predică un stil de viață ocupat și tânăr, menținând întotdeauna o comunicare sofisticată și precisă.  Imaginea sa este legată în mod obișnuit de domenii precum sportul și muzica.

Astfel, compania folosește această abordare interesantă pentru a-și conecta marca la acele segmente, explorând partea grafică a campaniilor și consolidându-și identitatea vizuală.

Investiția în consistența mărcii asigură faptul că o companie continuă să atragă atenția consumatorului, păstrându-și în același timp ideile, valorile și identitatea.

Acest lucru este esențial pentru a genera identificare și recunoaștere, elemente cheie pentru construirea unor mărci solide, care sunt extrem de capabile să își păstreze publicul.

 

Pentru a dezvolta această consistență, aflați mai multe despre cunoașterea mărcii!

Pentru dezvoltarea afacerii tale în zona de Social Media, ne poți contacta folosind formularul din pagina de contact sau prin formularul rapid de mai jos.



    Related Posts