Designul logo-ului Nike a costat 35 USD.
Logo-ul Nike a fost conceput de designerul grafic Carolyn Davidson în 1971. Numit inițial Blue Ribbon Sports, nou-numitul Nike al lui Phil Knight avea nevoie de o marcă oficială. Așadar, Knight a apelat la o studentă în design grafic, Carolyn Davidson, pentru a crea un logo pentru un brand numit după zeița greacă a victoriei. Rezumatul ei a fost simplu, dar provocator: creați un logo care să transmită un sentiment de mișcare.

Câștigând 2 USD pe oră, Carolyn Davidson a petrecut 17,5 ore lucrând la proiect. Ea a fost inspirată de zborul și anvergura aripilor zeiței grecești a victoriei, Nike. Logo-ul creat de ea descrie mișcarea, viteza și succesul (sub forma unui bif pozitiv). Totalul facturii ei pentru această bucată emblematică din istoria brandingului și designului? 35 USD.

„Nu-mi place, dar poate că va crește împreună cu mine.”
Procesul de aprobare a siglei nu a fost unul simplu. Knight nu a fost ușor de mulțumit. Carolyn a muncit din greu și a propus mai multe modele, dar niciunul nu a primit aprobarea lui Knight.

Mulți dintre noi știu că aceasta este o procedură de rutină cu clienții. S-a întâmplat cu unele dintre cele mai cunoscute logo-uri din istoria designului, precum sigla MTV. În cele din urmă, Knight a ales designul cu bifă spunând: „Nu-mi place, dar poate că va crește împreună cu mine”, așa cum spune povestea oficială de la Nike.

Nu i-a plăcut, dar nici nu a respins-o. Și asta pentru că Phil Knight a crezut că are potențial: ar putea fi un nucleu de ceva genial în el. Sigla a devenit marca oficială a Nike prin intermediul Oficiului de Brevete din SUA pe 18 iunie 1971.

Simte frica și doar fă-o.
Povestea logo-ului Nike ne arată cât de mult ne sperie noutatea. Reacția noastră naturală când vedem ceva nou, diferit sau creativ este să alergăm o milă. Am asistat la acest lucru în multe prezentări creative și de design.

Data viitoare când vezi o idee nouă și te sperie puțin, încearcă-o. Vezi dacă se potrivește. Și poate că va crește cu tine. Când auzi o sugestie de la cineva care este diferită de ceea ce ai făcut înainte, nu o refuza – accept-o. Pentru că acel sentiment înfricoșător pe care îl simți ar putea fi un semn că ești la ceva potențial genial.

Phil Knight știa că ceea ce conta mai mult decât orice era să construiască recunoașterea și caracterul distinctiv și să facă tot ce se poate pentru a conferi semnificație mărcii tale. Credem că de aceea ne uităm acum în urmă și vedem logo-ul și sloganul ca fiind atât de emblematice.

PS Phil Knight i-a dat lui Carolyn Davidson 500 de acțiuni Nike, un deceniu mai târziu: care au fost evaluate la aproximativ 1.000.000 de dolari în 2015.

Pentru dezvoltarea afacerii tale în zona de Social Media, ne poți contacta folosind formularul din pagina de contact sau prin formularul rapid de mai jos.